Mainos

* Progressiivinen verotus vs. tasavero

Tulojen verotus suoritetaan yleensä joko progressiivisella eli asteittain kasvavalla verotuksella tai tasaverolla. Progressiivisessa verotuksessa tuloista perittävä veroprosentti kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän tuloja on. Tällöin enemmän tienaava maksaa siis myös suhteessa enemmän veroja kuin vähemmän ansaitseva. Tasaverotuksessa taas kaikkien veroprosentti on sama riippumatta siitä, kuinka paljon kukin tienaa. Näin ollen kaikki maksavat suhteessa yhtä paljon veroja tuloistaan.

Suomessa pääomavero ja ansiotuloista valtiolle maksettava osuus ovat progressiivisesti verotettuja, loput ansiotuloverot (mm. kunnallis- ja kirkollisvero) taas tasaveroja.


Taulukon saa klikkaamalla suuremmaksiMatalatuloiset hyötyvät kaikkein eniten progressiivisesta verotuksesta, minkä takia sen puolestapuhujat ovat yleensä poliittisesti vasemmalla. Tasaverosta taas hyötyvät eniten korkeatuloiset, minkä takia sen kannattajat löytyvät pääasiassa poliittisen kirjon oikealta laidalta. (Lisätietoa eri puolueiden talouspolitiikasta löytyy täältä.)

Katso myös
Lähteet

  • Abi - yhteiskuntaoppi. Otava, 2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti