Mainos

Devalvaatio ja revalvaatio

Devalvaatio tarkoittaa, että tietyn valuutan arvoa heikennetään tarkoituksella suhteessa muihin valuuttoihin. Devalvaation vastakohta taas on revalvaatio, jossa valuutan arvoa vahvistetaan suhteessa muihin valuuttoihin.


Käytännössä devalvaatio hyödyttää sellaisia yrityksiä, jotka myyvät hyödykkeitä oman valuutta-alueensa ulkopuolelle. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi euron devalvoituessa suhteessa dollariin samalla määrällä dollareita saakin aiempaa enemmän euroja. Jos esimerkiksi suomalainen yritys vie paljon tavaraa Yhdysvaltoihin ja saa näistä myynneistä dollareita, niin näiden dollarien arvo on euroissa aiempaa suurempi.

Devalvaatiosta on sen sijaan haittaa sellaisille yrityksille, jotka ostavat hyödykkeitä oman valuutta-alueensa ulkopuolelta. Kun edellistä esimerkkiä jatkaen samalla määrällä euroja saa devalvaation jälkeen aiempaa vähemmän dollareita, niin hyödykkeiden ostaminen dollareilla kauppaa käyvistä maista ei ole yhtä kannattavaa kuin aikaisemmin.

Revalvaatiossa seuraukset ovat päinvastaiset kuin devalvaatiossa. Revalvaation jälkeen hyödykkeiden ostaminen oman valuutta-alueen ulkopuolelta on aiempaa kannattavampaa, hyödykkeiden vieminen toiselle valuutta-alueelle taas vähemmän kannattavaa kuin aikaisemmin.

Katso myös


Lähdeluettelo

  • Kohi, Antti, ym. (2010): Forum - Uusi taloustieto. Otava, Keuruu.

2 kommenttia:

  1. Mutta ku nii se metsä vastaa ku sinne huudetaan. Jos pelissä on esim. 9 ruutua ja kahdeksan nappulaa, niin ihansama minkä nappulan siirrät tyhjän paikalle, aina jaa yksi tyhjä ruutu. Devalvaatio on toimii kollektiivisella tasolla samoin, se on täysin turhaa sanaleikkiä.

    VastaaPoista